Met Kerst en Nieuw een centje geven? Pas op voor fiscale valkuilen!

Het is een aloude traditie: je nieuwjaarsbrief voorlezen aan familie en hiervoor een centje terugkrijgen of oma en opa die je wat cash toestoppen onder aan feesttafel. Maar hoe groot mag die cent nu eigenlijk zijn en welke wettelijke en fiscale gevolgen hangen hieraan vast?

Geld schenken, cash of per overschrijving, wordt ook wel een handgift genoemd. Het geld gaat letterlijk over van hand tot hand. In principe is deze handgift niet onderworpen aan enige juridische of fiscale regels. Echter wanneer u, bijvoorbeeld in het kader van vermogensplanning, een groter bedrag wil cadeau geven dient u toch even stil te staan bij het volgende.

Eerst en vooral geldt voor handgiften van cash geld een maximumbedrag van 3.000,00 euro, meer mag u cash niet schenken. Uiteraard kan u wel meer dan 3.000,00 euro schenken via een bankoverschrijving, vergeet dan zeker niet te vermelden dat het gaat om een kerst- of nieuwjaarscadeau, zo is het duidelijk dat het een gelegenheidsschenking betreft!

Indien u dus als grootouder reeds een deel van uw nalatenschap wenst weg te schenken en uw kleinkinderen een grotere gift wenst toe te stoppen dit jaar, dient u tevens op het volgende te letten:

Er geldt geen registratieverplichting voor handgiften en dient de begunstigde dus geen schenkbelasting van 3% te betalen. Dit is uiteraard zeer voordelig. Toch is er hier een valkuil, indien u komt te overlijden binnen de drie jaar zal de schenking onderworpen worden aan de progressieve erfbelasting, deze begint bij 7% en is dus veel nadeliger…

Normaliter wordt een cadeau voor Kerst of Nieuw niet beschouwd als een schenking in de wettelijke zin. Doch indien het een groter bedrag is kan de fiscus wel eens achterdochtig worden. Ook indien u het cadeau laat registreren, zal het worden beschouwd als een schenking in de juridische zin. Hiermee komt een tweede valkuil in het verhaal, namelijk het reservataire erfdeel. Indien u een echtgenoot en/of kinderen heeft dient u rekening te houden met het feit dat u niet meer dan de helft van uw nalatenschap kan wegschenken. Dit is immers het wettelijke erfdeel waarop kinderen en echtgenoten altijd recht hebben.

De conclusie is dus dat u met een gerust hart een centje kan geven tijdens de eindejaarsfeesten. Echter, doe het met mate zodat de gelegenheidschenking niet kan worden aanschouwd als een schenking. Indien u toch reeds een groter bedrag wenst cadeau te doen.

Het Bannister-team wenst u prettige feestdagen en een gelukkig nieuwjaar!