Geluidsoverlast door uw buren? Wat zegt de wet en wat kunt u doen?
Geluidsoverlast is een van de meest voorkomende oorzaken van burenruzies. Het kan verschillende vormen aannemen, zoals geluid van airco’s, warmtepompen, ventilatiesystemen, luide muziek en machines bij werkzaamheden. In dit artikel bespreken we de juridische basisprincipes van geluidsoverlast door buren, geven we enkele voorbeelden en leggen we uit wat u kunt doen als u met geluidshinder wordt geconfronteerd.
Principe van “bovenmatige” burenhinder
De hinder die voortvloeit uit het gebruik van een naburig perceel moet volgens de wet bovenmatig zijn, maar wat betekent dat precies?
Normale ongemakken uit het nabuurschap vallen niet onder bovenmatige burenhinder. Van buren wordt verwacht dat ze een zekere mate van wederzijdse verdraagzaamheid tonen en kleine ongemakken accepteren als onderdeel van een normale woonsituatie.
Bovenmatig betekent dat de hinder de normale ongemakken uit de nabuurschap overschrijdt. Dit is een abstract begrip. Daarom moet steeds worden beoordeeld of een bepaalde genotsstoornis (bijvoorbeeld lawaai) de gewone maat en/of de geldende geluidsnormen in uw specifieke situatie overschrijdt.
De wetgever heeft enkele criteria bepaald waarmee de rechter rekening kan houden om te bepalen of de hinder als bovenmatig moet worden beschouwd:
- Het tijdstip;
- De frequentie;
- De intensiteit;
- De eerstingebruikneming of de publieke bestemming van het onroerend goed van waaruit de hinder wordt veroorzaakt.
Voorbeelden
Enkele voorbeelden die aantonen dat burenhinder altijd in de concrete omstandigheden moet worden beoordeeld:
- Geluidshinder door een poort[1]
- Geluid van motoren[2]
- De aanwezigheid van een hond, in een landelijke omgeving, in een huis met tuin veroorzaakt geen abnormale burenhinder daar deze hond immers correct afgericht, verzorgd en onderhouden is en daar zijn baasjes hem een antiblafhalsband aandoen wanneer ze er niet zijn.[3]
- Geluidshinder door een schoolbel heeft in een rustige residentiële omgeving met een vroeger landelijk karakter een andere impact dan in een drukke wijk.[4]
- Kinderen die occasioneel op een speelpleintje komen wanneer ze thuis zijn van school en wanneer het weer het toelaat, creëren geen bovenmatige hinder.[5]
Wat te doen tegen geluidshinder?
Het is meestal verstandig om eerst in gesprek te gaan met uw buur om het probleem op te lossen. Leidt dit niet tot een oplossing, dan kunt u zich wenden tot de bevoegde vrederechter. Maar welke maatregelen kan de vrederechter nemen om de geluidsoverlast te stoppen?
De rechter kan, afhankelijk van het specifieke geval:
- Een vergoeding in geld toekennen die de bovenmatige hinder compenseert;
- Een vergoeding toekennen voor de maatregelen die worden genomen om de bovenmatige hinder te verlagen naar een normaal niveau;
- Bevelen de handeling die bovenmatige hinder veroorzaakt te doen staken of maatregelen laten nemen om de hinder te verlagen naar een normaal niveau.
Let wel, de bovenstaande maatregelen hebben niet tot doel om de hinder compleet te doen stoppen, enkel het deel dat als bovenmatig wordt gekwalificeerd zal door maatregelen worden verlaagd naar een normaal – lees: verdraagzaam – niveau.
Het principe van bovenmatige burenhinder hangt af van specifieke omstandigheden waardoor iedere situatie uniek is.
Heeft u last van lawaai door uw buur? Heeft u bijstand nodig met betrekking tot bovenmatige burenhinder? Contacteer ons dan via info@bannister.be of op 03/369.28.00
_________
[1] Rb. Oost-Vlaanderen (afd. Dendermonde) 27 oktober 2017, T.verz. 2019, 235.
[2] Vred. Gent 14 oktober 1976
[3] Vred. Borgworm 30 juni 2004
[4] Vred. Gent 9 januari 2006, TMR 2006, 710.
[5] Vred. Fontaine-l’Evêque, 26 augustus 2004, JLMB 2005, 1. 749.